Tekstschrijver

Tekstschrijvers worden steeds vaker ingezet door bedrijven en ondernemers om zich naar de buitenwereld te presenteren. Teksten zijn van groot belang en dienen dus serieus genomen te worden. De tekstschrijver schrijft daarom al lang niet meer alleen voor nieuwsbrieven, jaarverslagen en brochures. Ook de websites worden tegenwoordig steeds vaker aan tekstschrijvers overgelaten.

Tekstschrijver in dienst
Steeds minder bedrijven en ondernemers nemen een tekstschrijver vast in dienst. Er zijn veel freelance tekstschrijvers die naar verhouding goedkoper zijn. Op het moment dat er teksten geschreven moeten worden, stellen de tekstschrijver en de opdrachtgever samen een plan en een project op. Hier gaat de schrijver vervolgens mee aan de slag. Grotere bedrijven die dagelijks nieuwe teksten nodig hebben, hebben doorgaans wel een vaste tekstschrijver in dienst.

Opleidingen
Er zijn geen opleidingen die specifiek opleiden tot tekstschrijver. Wel zijn er opleidingen journalistiek, communicatie en Nederlands die kunnen helpen bij het ontwikkelen van schrijfvaardigheden. Veel tekstschrijvers komen dan ook uit een bepaalde sector, bijvoorbeeld de medische sector of het onderwijs, waar ze veel van weten en dus goed over kunnen schrijven. Deze mensen blijven vaak als tekstschrijver actief binnen hun eigen sector en doen een cursus creatief en zakelijk schrijven, waarna ze aan de slag gaan als tekstschrijver.

Tarieven van tekstschrijvers
Onderzoek onder tekstschrijvers heeft uitgewezen dat er veel uiteenlopende tarieven gehanteerd worden. Over het algemeen geldt dat de prijs vaak de professionaliteit en ervaring van de schrijver aangeeft. Zo zal een beginnend tekstschrijver, die nog hard op zoek is naar opdrachten, minder vragen dan een gevorderde schrijver. Professionele tekstschrijvers hanteren gemiddeld een tarief van tegen de 100 euro per uur.

Online tekstschrijvers
De meeste tekstschrijvers zijn via de zoekmachines op het internet te vinden. Op hun website laten ze zien wie ze zijn, wat ze doen en wat ze al gedaan hebben. Ook kun je op die manier met tekstschrijvers in contact komen en vragen naar de voorwaarden. De meeste tekstschrijvers bieden de optie om vrijblijvend een offerte op te stellen. Zo kun je bepalen of een tekstschrijver wat voor je kan betekenen.